Parker Jotter – állandó pont a változó világban

Ha 100 magyart megkérdeznénk, hogy mondjon egy tollat, ami eszébe jut, a többség biztosan azt felelné: Parker.

Dacára annak, hogy a hasonló fazonú, honi gyártású PAX tollat töméntelen mennyiségben öntötték a piacra, a Parker egy egész generáció számára egyet jelentett a vágyott, nyugati golyóstollal.
Természetesen a Parker Jotter nevű tolláról van szó. Fontos tisztázni, hiszen a Parker ezen kívül még igazán sokféle tollat gyárt.

 

Forradalmi találmány

Bár a golyóstollak sorozatgyártása Bíró László és feltalálótársa, Goy Andor munkásságának köszönhetően az 1940-es években több országban is megindult, a kezdeti időszakban készült tollaknak számos, ma már nevetségesnek tűnő gyerekbetegsége, konstrukciós hibája volt. A magas áron forgalmazott golyóstollak akkoriban kis számban fogytak. Miután rossz hírük gyorsan elterjedt, az emberek inkább csak messziről, gyanakvóan szemlélték az írás forradalmasítását ígérő találmányt.

Parker Jotter reklám, 1963
Parker Jotter print reklám, 1963-ból.

A Jotter a golyóstollak aranykorában született, előremutató újításokkal teli, utolsó porcikájáig átgondolt eszköz, melynek óriási szerepe volt a töltőtollak leváltásában. Egy olyan kor gyermeke, amikor egy írószer nem színes stíluskiegészítő vagy státuszszimbólum volt, hanem napi használatú munkaeszköz.

Parker Jotter verziók

A ma már nehéz sorsú írószergyártó cégeket akkoriban közgazdászok helyett tollgyárosok vezették, akik arctalan részvényesek ezrei helyett saját családjuk érdekében tevékenykedtek.

 

A Parker Jotter golyóstoll

Amerikában a piacvezető Parker hosszú évekig, látszólag egyáltalán nem foglalkozott a szárnyait bontogató golyóstoll piaccal, és továbbra is töltőtollait ajánlotta a vásárlóinak. Közben azonban lázas konstrukciós munka zajlott az első saját golyóstoll kifejlesztése érdekében. A tervezés során ugyanazokkal a problémákkal kerültek szembe, amelyekkel a versenytársaik is küzdöttek. A precíz megmunkálást igénylő írócsúcs és golyó, a tinta összetétele, a működtetési mód és a formavilág is sarokpontja volt egy sikeres termék megalkotásának.

Parker Jotter golyóstollak a gyártás első éveiből.
Parker Jotter golyóstollak a gyártás első éveiből.

Az 1954-ben piacra lépő Jotter legfontosabb újításai a következőkben foglalhatók össze:

  • Az írócsúcs egyenletes koptatásához a tollbetét minden gombnyomásnál egy kicsit elfordult. A korai golyóstollak gyakran idő előtt elhasználódtak, mert az emberek többsége mindig ugyanúgy tartja írás közben a tollat.
  • Nylonból és fémből készülő, színes, mégis elnyűhetetlen konstrukció volt. Strapabírását úgy
    szemléltették, hogy a kereskedő rálépett a tollra. (Egyes források szerint ráugrott…)
  • Olyan tintát fejlesztettek ki hozzá, ami nem teszi tönkre a fém tollbetétet, a papíron ellenálló, mégis a legtöbb szövetből kimosható.
  • A tollbetét lényegesen nagyobb mennyiségű tintát tartalmazott a konkurensekénél, így sokkal tovább lehetett vele írni.

Az igazán átütő sikerhez viszont szükség volt a néhány évvel később bemutatott T-Ball tollbetétre, mely attól kezdve minden Parker Jotter tollban alapfelszereltség lett.

 

 

A T-Ball tollbetét

A korai golyóstollak hegyében a világháborúból visszamaradt apró csapágygolyókat használtak, melyek megmunkálása és tartóssága azonban hagyott némi kívánnivalót maga után. A golyó a pontatlan kialakítás vagy a használat során szerzett sérülések miatt nem mindig gördült megfelelően a papíron, könnyen megszorult, ami gyakran a tollbetét tönkremenetelét jelentette.

Parker Jotter T-Ball print reklám
Parker Jotter T-Ball print reklám, 1968-ból

A Parker fejlesztette ki az első, kifejezetten tollba szánt golyót, melyet nagy keménységű, lyukacsos szerkezetű anyagból állítottak elő. A golyó külsejére kiválóan tapadt a tinta, az egyenetlenségei pedig beleakadtak a papírba, amitől sima felületen is megbízhatóan gördülve, folyamatos vonalat húzott. Nem véletlen, hogy a minőségi tollbetétek esetében a mai napig alkalmazzák az akkor kidolgozott megoldást.

Parker Jotter Window
Parker Jotter Window, cca. 1969

Újabb néhány év elteltével még egy lényeges módosítás történt, amikor az írócsúcsot rozsdamentes acélból kezdték gyártani, hogy a barázdált golyó ne koptassa el idő előtt. Máig ebből az anyagból készül minden valamirevaló tollbetét hegye.

 

A Parker Jotter egykor és ma

Ha egymás mellé teszünk egy 1954-es és egy mai gyártású Jotter tollat, igencsak meg fogunk lepődni. Az elmúlt évtizedekben a több mint 100 féle színben, és – ha csak az általam eddig látott kivitelekre szorítkozunk – legalább 30 féle méretben és alkatrész-összeállításban készített toll jókora fejlődésen ment keresztül.

Eltérő Parker Jotter csíptetők a gyártás 3 szakaszából
Eltérő csíptetők a gyártás 3 szakaszából (1954, 1955-57, 1958-)

A bordázott nylon már rég átadta a helyét a LEGO kockák alapanyagának, de a legkülönbözőbb felületű és színű, fémből készülő Jotter tollak is léteznek. A nyomógomb és a csíptető is többször gyökeresen átalakult. A jellegzetes nyílvessző motívumot legutóbb például ugyanazon évben korszerűsítették, amikor a nagy Bud Spencer elhagyott minket.

Parker Jotter Compact ("Lady Jotter") egy standard modell mellett
Parker Jotter Compact („Lady Jotter”) cca. 1964-ből egy standard modell mellett

Természetesen a tollbetét sem kerülhette el a modernizálást: az újragondolt összetételű tinta mellett zselés változatot is lehet kapni. A formavilága azonban mégis egyezik mind a közel 1 milliárd Jotter tollnak, ami az évek során lekerült a gyártósorról.

A Jotter egészen néhány évvel ezelőttig egyfajta tömegcikk volt. Olyan írószer, ami megfizethető, viszont elég értékes ahhoz, hogy tulajdonosa vigyázzon rá, próbálja nem elveszíteni. Ha kifogy, az ember pótbetétet vásárol, és nem egy új tollat. Csakhogy a versenytársak olcsóbb és – mondjuk ki – sokszor jobb minőségű termékei arra kényszerítették a gyártót, hogy átpozícionálja, és prémium kategóriás írószert faragjon belőle.

Parker Jotter Calendar
Parker Jotter Calendar

Egy írószerkedvelő számára mindezek ellenére a Parker Jotter nem más, mint egy állandó pont a változó világban. Ma a legolcsóbb Parker Jotter árából akár 5 db csúcsminőségű, japán, műanyag golyóstollat lehet vásárolni, aminek szebb az írásképe, és kitörölhetetlen a tintája. Mégis, a Jotter is elfogadhatóan ír, és közben pasztell színeivel azt hirdeti: Tetszeni akarok!

Ma a Parker Jotter helyett nem nehéz olyan golyóstollat találni, amivel kényelmesebben, tovább lehet írni anélkül, hogy az ember keze görcsbe állna. Mégis, a Jotter is tökéletes arra, hogy aláírj vele, és közben 70 évesen azt üzeni: Ma is megállom a helyem.

Parker Jotter készletek: golyóstoll és töltőceruza
Parker Jotter készletek: golyóstoll és töltőceruza

A Parker tollbetétek sok embernek okoztak csalódást, amikor gyártási hiba miatt kiömlött a tinta belőlük. Mégis, a fél évszázada ugyanolyan formával készülő, több millió tökéletesen működő tollbetét azt ígéri: Van, ami nem változik.
Ma egy Parker Jotterrel nem lehet villantani úri körökben, hiszen több százmilliót gyártottak belőle.

Mégis, kézbe véve azt sugallja: Ha vigyázol rám, életed végéig kiszolgállak. Miért vennél drágábbat?

 

Ha érdekel a Parker Jotter története, ezeket a cikkeket ajánlom a témában:

Fotók: Kiss Csaba

A bemutatott Parker Jotter golyóstollak Kovács Zoltán, Burdon Szabolcs és Kiss Csaba gyűjteményéből származnak.