Moholy-Nagy László és a Parker 51

Mítosztalanítunk: Nem Moholy-Nagy tervezte a Parker 51 tollat, ahogy Galamb József sem egyedül tervezte a Ford T-modellt és Irinyi János sem a gyufát találta fel.

Miért írnék mégis cikket, ha semmilyen kapcsolódásuk nem lenne?

 

Egy legenda születése

A Parker 51 töltőtoll történetével rengeteg cikk foglalkozik és akár ugyanannyi könyvet képes lenne megtölteni, ezért nem is merek mélyebben a sztoriba belekezdeni. Annyit érdemes tudni, hogy George Safford Parker távíróoktató, szenvedélyes töltőtoll javító és kereskedő 1888-ban megalapította a Parker Toll Vállalatot (Parker Pen Company), amelynek a matematika megkérdőjelezhetetlen törvényei miatt 1939-ben volt az 51. évfordulója.

Pont abban az évben, amikor bemutatták a Parker 51-et. Természetesen a névadás nem véletlen. Egyrészt ezzel kívántak a születésnap előtt tisztelegni, másrészt a toll bemutatásakor már tudták, hogy valami nagyon különlegeset, az addig megszokottól merőben eltérő íróeszközt alkottak Ezért olyan nevet kerestek, amely a világ minden nyelvén ugyanazt jelenti és nincs gond a kiejtésével sem.

A névválasztás különösen szerencsés volt, hiszen míg az 1939-ben megálmodott Parker 51 a világ írószer piacán nem talált legyőzőre, addig a rekord gyorsasággal 1940-ben, mindössze 117 nap alatt kifejlesztett nagy hatótávolságú kísérő-vadászrepülőgép, a P-51 Mustang a légtér urává vált a II. világháború légi harcai során. Kenneth Parker nagy rajongója volt a repülésnek így a két 51- est előszeretettel jelenítette meg a reklámokban, mint a győzelem, a kor iparosítása, a sebesség, a légvonalas tervezés szimbólumait. A két 51-es meg is fért egymás mellett ilyen tálalásban hiszen nemcsak formavilágukban hasonlítottak, hanem történetük összeért a II. világháborúban is.

Parker 51 reklám 1944-ből
Parker 51 reklám 1944-ből

Nemcsak a P-51 Mustang vette ki a részét a győzelemből, hanem a Parker 51-es is, hiszen 1945. május 7-én a kora hajnali órákban a szövetséges haderő főparancsnoka, Dwight D. Eisenhower hadseregtábornok reimsi főhadiszállásán a német haderő feltétel nélküli megadásáról szóló kapitulációs okmányt a saját Parker 51-es tollával írta alá. Ezt a tényt eddig is tudtuk, de az már kevésbé ismert, hogy Alfred Jodl is azt a tollat használta az aláíráskor.

Dwight D. Eisenhower tábornok kezében a Parker 51-es töltőtollával
Alfred Jodl német tábornok, a Wehrmacht vezérkari főnöke, kezében Eisenhower Parker 51-es töltőtollával aláírtja a német szárazföldi csapatok feltétel nélküli megadását.

A névválasztástól függetlenül már a toll műszakilag forradalmi volt. A toll testét új, hőre lágyuló műanyagból készítették, amely lehetővé tette a minden addigi formától eltérő fedett hegykialakítást. A hegy méretét ezzel csökkentették, amely lehetővé tette az aranyszükséglet csökkentését, ezzel pedig pénzt takarított meg a gyár, a minőség és a presztízs emelése mellett.

Korai Parker 51 modell ezüst kupakkal.

A hegy kialakítása lehetővé tette a toll számára, hogy jobban tárolja a tintát és annak elosztása hatékonyabb legyen, írási sebességtől függetlenül.

 

Moholy-Nagy László

Moholy-Nagy László 1895-ben született Bácsborsódon. A XX. század legvirtuózabb magyar képzőművésze volt. Festő, grafikus, fotó- és filmművész, tipográfus, díszlettervező, pedagógus és szervezőtehetség. A weimari Bauhaus iskola legrangosabb képviselőjeként ismerjük.

Moholy-Nagy László
Moholy-Nagy László

A harmincas években már nem találta helyét Európában. 1937-ben Walter Gropius, a Bauhaus alapítója és régi barátja hívására Moholy-Nagy kibontakozásának nagyobb lehetőséget adó közegbe Amerikába költözött. A Chicagóban alakult Association of Arts and Industries design iskola vezetését vállalta el. 1939-ben megalakította saját iskoláját, a School of Design-t, a tanítás mellett pedig  gazdasági társaságok – többek között 1944-től a Parker gyár -művészeti tanácsadójaként dolgozott.

Sokoldalú művész volt, igazi reneszánsz ember. Mély gondolkozású, született tanár, aki a környezetét inspirálta.

 

Moholy-Nagy László és a Parker 51

Az 1939. januárban bejelentett US2223541A és az 1948-ban már az új tintarendszerrel bejelentett US2612867A szabadalmi iratok Martin S Baker nevét rögzítik a Parker 51 megalkotójának, később társaként Harlan H. Zodtnert is.

A szabadalmi iratokból az derül ki, hogy az eredeti 1939-es dokumentumok, csakis a műszaki megoldásokra terjedtek ki, míg a becsatolt műszaki rajzok még nem a végleges, mindnyájunk által megismert Parker 51-es formáját ábrázolták.

Persze a dátumokból látszik, hogy a töltőtoll megalkotásában nem vehetett részt Moholy-Nagy László, hiszen azt a Parker gyárral együttműködése kezdete előtt már 5 éve bemutatták. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy már ebben a korban is tervező csapatok dolgoztak egy-egy terméken vagy termék családon. Moholy-Nagy a Parkerhez nem kifejezetten tervezőnek ment, hanem olyan vezetőnek, aki átlátja a termék teljes életútját az ötlettől a tervezőasztalon keresztül a megvalósulásig.

Moholy-Nagy László 1946. április 11-én az alábbi levelet írta rokonának, Nagy Jenőnek:

„Én a  Parker Pencil cég (te talán már láttál egy „51” töltőtollat) tervezője vagyok és tavalyelőtt meg modern vasúti kocsikat terveztem.”

A fentiek szerint nem írta, hogy a Parker 51-et tervezte volna, csupán annyit, hogy a Parker cég tervezője és csak a cég beazonosítása érdekében jegyezte meg, hogy az 51-es tollat gyártó Parkerről van szó.

Maga a Parker 51 nemcsak egy toll volt, hanem egy teljes termékcsalád, töltőtollal, ceruzával, golyóstollal, a tollak díszdobozaival, saját tintával, reklám és egyéb nyomdai anyagokkal, asztali tolltartókkal és a hozzájuk készült tollakkal. Moholy-Nagy ennek a termékcsaládnak a munkálataiban vett részt, mint nagynevű tanító és szakember. Például termékcsalád  speciális tintájának címkéjén felfedezhető az erős Bauhaus hatás.

Parker 51 tintásüvegek
Korai Parker 51 tintásüvegek. Forrás: ebay.com

Az amerikai szabadalmi hivatalban három, nevével jelzett Parker 51 asztali tolltartó terv maradt fenn; ebben az időben az asztali tolltartókból jelentős forgalmat bonyolítottak, melyekből külön katalógusuk is készült.

Forrás: parkersheaffer.com

A tervező 1946. februárban készített egy Parker 51 koncepciót, amely a tollat az ujj meghosszabbításaként szimbolizálta.

Moholy-Nagy László töltőtoll terve
Forrás: parkersheaffer.com

Moholy-Nagy László 1946. november 24-én hunyt el Temetésén Walter Gropius mondott beszédet. Kenneth Parker, az alapító fia, a cég belső újságjában, a Parkergram-ban búcsúzott el 1946 decemberében.

 

„A világ legkeresettebb tolla”

Ha a Parker 51 terve nem is Moholy-Nagy László munkája, azért mégis büszkén nézhetünk erre a termékre, erre a gyártóra és a korszakra, mert a cég vezetése bízva és ismerve Moholy-Nagy kiemelkedő tehetségét, művészeti vezetőként alkalmazta pont akkor, amikor piacra dobta és meghódította a világot az azóta is legendás töltőtollal, amely az elmúlt több, mint 80 év alatt megérdemelten birtokolja a „Világ legkeresettebb tolla” címet.

 

Érdekel a téma?

Olvasd el ezt is:

A cikkben található, fantasztikus töltőtoll gyűjteményért köszönet Kovács Zoltán tollresturátornak. Fotók: Kiss Csaba

Jeromos további cikkeit a Budapest Pen Show közösségi magazinban itt találod!