Az I. Hungary Pen Show-n jártam

A Lurdy Ház adott otthont az I. Hungary Pen Show-nak, ahol a különféle írószerek, tinták és papírok mellett a baráti találkozásoké volt a főszerep.

A Lurdy Konferencia -és Rendezvényközpontban szinte minden hétvégére jut egy ásványbörze, vagy egy késkiállítás. A pen show ezen a szombaton egy macskakiállítással és egy orvosi konferenciával osztozott a rendezvényterületen. Az Apple is Steve Wozniakék garázsában kezdte, ezért ebben nincs semmi szégyellnivaló.

A belépőjegy mellé tombolaszelvény is járt: ezt gyorsan kitöltöttem, majd feltérképeztem a területet. A kiállítóteremben közel két tucat kiállító fogadott, valamint egy asztalos-leülős rész a meghirdetett kalligráfia workshopoknak. Az I. Hungary Pen Show szemmel láthatóan sok látogatót vonzott: sokan álltak, vagy éppen ültek a kiállítók asztalainál, voltak, akik beszélgettek, vagy türelmesen várakoztak arra, hogy sorra kerüljenek.

Elsőként a Pendors asztalához sétáltam. Pethő Sándor, a rendezvény egyik főszervezője nem csak saját készítésű töltő-és golyóstollait hozta el a rendezvényre, hanem különféle alapanyagokat: ebonit, fa és gyantarudakat is.

Ebonit, fa és akrilgyanta rudak a Pendors asztalánál

Ha valaki a közel 100 darabos írószer-felhozatalból nem tudott dönteni, akkor ott a helyszínen kiválaszthatta a neki tetsző alapanyagot a leendő Pendors tollához.

Pethő Sándor

A kanárisárga P52-es töltőtollra rögtön felfigyeltem. A toll fekete ebonitból készített szekciója csodálatos kontrasztot alkot az élénksárga tolltesttel. Ez egy markáns, férfias méretű toll, mégis meglepően kényelmes. Mint megtudtam, Sanyi az acél tollhegyeken kívül tintán hegyet is hozott, amelyet a helyszínen ki lehetett próbálni.

A Pendors standja

A következő kiállító a másik főszervező, Bikfalvi Máté volt, aki hatalmas tintaválasztékkal érkezett a rendezvényre. Máté asztalán a saját készítésű PENNONIA tinták mellett más márkákat is hozott magával. Számos Pelikan, Faber-Castell, valamint  Rohrer & Klinger tinta is elérhető volt az asztalánál szépen sorba rendezve (e sorok írója az Alt Goldgrünre esküszik).

Bikfalvi Máté

Máté erre az alkalomra különleges tintát kevert: a limitált Magyar Arany elképesztően jól sikerült a bele kevert csillám adaléknak köszönhetően. A tinták mellett különleges jegyzetfüzeteket, valamint Kaweco Sport töltőtollakat is láttam nagyobb mennyiségben. Sajnos a rézből, vagy bronzból készült szépséges kis töltőtollakat nem lehetett kivenni a csomagolásból: mint megtudtam, a tapintás nyomot hagy a tolltesten. Aki megvásárolja ezeket az írószereket, eldöntheti, hogy hagyja a felületet patinásodni, vagy fényezi a használat után.

PENNONIA tinták minden mennyiségben

A következő állomás a Pentel standja:  a patinás japán márka hatalmas és színes választékkal érkezett az I. Hungary Pen Show-ra.

Maróti Zoltán és a Pentel számos meglepetéssel készült.

A Pentel több meglepetéssel is készült: nem csak kipróbálni lehetett a csodás színű Pentel EnerGel golyóstollakat és ecsetfilceket, de az érdeklődők részt vehettek a márkával régóta együttműködő Bubán Brigitta kalligráfia workshop-jain is.

Bubán Brigitta

A közös élményrajzolás rengeteg érdeklődőt vonzott, ahogyan az ajándék Pentel EnerGel golyóstoll is, amellyel minden látogatót megleptek a standnál.

A Rajzshop nem csak igényes naptár, napló és jegyzetfüzet kínálattal készült, de komoly Kaweco és Faber-Castell töltőtoll és tinta kollekciót is felvonultattak. Egy kivilágított vitrinben Pilot töltőtollak voltak kiállítva, köztük a márka zászlóshajóját, a Pilot Custom 823 töltőtollat is felfedeztem.

A Rajzshop csapata

A kalligráf workshop-ok rengeteg érdeklődőt vonzottak: a rendkívüli tudású Buzogány Dezső előadással egybekötött bemutatóira sokan voltak kíváncsiak.

Buzogány Dezső kalligráfia workshop-ja

Az ETELBURG standjánál a két tulajdonos: Megyeri Gábor és Megyeri Péter mutatta be a márka két különleges modelljét: az R.Feathert és a DPAF.1-et.

Megyeri Gábor és Megyeri Péter

Az előbbi egy igazi rocksztár, azonnal magára irányítja az összes figyelmet az élénk színű és egyedi formájú tolltest. Nekem az utóbbi nyerte el a tetszésemet, mert azonnal kézbe simult és olyan természetesnek hatott vele az írás az első sortól kezdve, mintha évek óta összeszokott csapatot alkotnánk.

Etelburg töltőtollak

Az ETELBURG asztalánál találkoztam Sultis Attilával, aki maga is elégedett DPAF.1 tulajdonos. Attila szenvedélyes töltőtollgyűjtő, aki a saját tervezésű  Write on Holo logóját viselte pólóján és vászontáskáján.

Binder Izabella standjánál megcsodáltam a textil borítós noteszeket, határidőnaplókat és füzettartókat. A Binder’s Notebooks termékei teljes egészében kézzel készülnek, hagyományos könyvkötő technikával. A keménytáblás noteszeknél megcsodáltam a kézzel hímzett oromszegőt is, amelyről korábban a weboldalukon olvastam.

Binder Izabella

A külföldi kiállítók közül egy lengyel és egy német standnál jártam. A lengyelek Opoléból jöttek, ez egy Wroclaw és Katowice közötti kisebb település. A kínálatukban színes, egyedi ebonit és gyanta töltőtollakat láttam.

A vintage töltőtollakat áruló Carla Mortensen és Tom Westerich Berlinből jöttek. Miután megállapodtunk, hogy sok a hasonlóság az ő és a mi fővárosunk között, megcsodáltam a kínálatot.

Tom Westerich és Carla Mortensen

A penboard.de írószer-adatbázis létrehozója többnyire vintage Montblanc és Pelikan töltőtollakkal készült az I. Budapest Pen Show-ra. A kínálatban felfedeztem egy idehaza meglehetősen ritka és alulértékelt töltőtollmárkát is. A ’90-es években megszűnt hannoveri Geha brand a Pelikan riválisa volt Németországban –  a régi versenytársak most jól megfértek egymás mellett a kiállító dobozokban.

Kovács Zoltán töltőtollgyűjtő és harmadik generációs tolljavító fantasztikus relikviákat hozott ki magával: a vitrinekben a nagyapja által készített PatKoPen írószerek mellett fantasztikus, háború előtti Montblanc töltőtollakat lehetett megcsodálni.

Vintage töltőtollak Kovács Zoltán gyűjteményéből

Zoli természetesen megvásárolható tollakat is hozott a pen show-ra. Kínálatában számos nagy márkát tudtam beazonosítani: az asztalon Montblanc, Pelikan, Parker, Sheaffer töltőtollak sorakoztak példás rendben.

Kovács Zoltán és lánya

A kedvenceim a Montblanc Carrera írószerek voltak. Régóta szemezek ezekkel a hetvenes évekbeli, Porsche kooperációban készített diáktollakkal. A standard narancs és fémházas deluxe töltőtoll mellett a sorozat golyóstoll modellje is elérhető volt. Ennek különlegessége, hogy a színek között gravitációs elven (a toll megdöntésével) lehet váltani.

A Művészek Boltja is kitett magáért: gazdag és különleges papír és tollkínálattal érkeztek a rendezvényre. Mudrák Béla egészen elképesztő tollgyűjteményét igazi élmény volt megcsodálni:  Urushi lakkos, kézzel készített töltőtoll csodái bárhol a világon megdobogtatnák a gyűjtők szívét.

A Művészek Boltja pazar töltőtoll kínálata

Egy fekete alapon arany színű kandzsikkal díszített töltőtollat csodáltam meg közelebbről,  miközben Béla elmesélte, hogy mostanában a japán konyha tartja lázban.

Mudrák Béla

A beszélgetés innentől a tradicionális japán Ramen levesek, valamint a whiskyk és a kiváló távol-keleti marha- és sertéshús irányába terelődött. (A részletekkel nem untatnám a tollszerető olvasóimat. Aki tovább ismerkedne a témával, nézze meg a Sushiálmok /Jiro Dreams of Sushi 2011-es filmet).

Varga Szabolcs (alias Shirokuma Szabi) és felesége speciális feketéskék tintával és egy különleges vendéggel: Gáncs Nikolasszal készült az I. Hungary Pen Show-ra. Nikolasz a japán kalligráfia megkerülhetetlen hazai alakja, aki örömmel segített az érdeklődőknek.

Gáncs Nikolasz

A Shirokuma asztalánál végig rengeteg ember volt: köszönhetően a „tollturkálónak” és a rendkívül gazdag filctoll, zseléstoll és japán írószer választéknak a radíroktól a washi tape-ig.

Varga „Shirokuma” Szabolcs

Szabolcsék rengeteg használt töltőtollat hoztak magukkal, amelyekből öröm volt válogatni. Emellett több színben láttam Hongdian töltőtollakat is. Kapudrogot is hoztak magukkal: a Platinum Preppy töltőtollat, amelyet szinte fillérekért meg lehetett vásárolni. A Shirokuma asztalánál többen megerősítették, hogy ez a színes, műanyagházas töltőtoll nem csak olcsó, de rendkívül jó belépő a töltőtollak világába.

Szili Balázs egy kis magyar manufaktúra, a Szibapen márka tulajdonosa. Balázs hobbi tollkészítő, aki szívesen kísérletezik különleges anyagokkal: a különféle fák mellett használ gyantát, kőport, agancsot, sőt még hordó dongát is a tollaihoz.

Szili Balázs

A Capillaris töltőtoll márka sem hiányozhatott a rendezvényről. Pataki Zsolt közvetlen stílusával egészen biztosan rengeteg rajongót szerzett a titánból készített kis töltőtollcsoda számára.

Pataki Zsolt

Az érdeklődők nem csak a Capillarist csodálhatták meg és próbálhatták ki, de a gyártás egyes fázisaiba is bepillanthattak Zsolt asztalánál.

Heisz Ferenc és fiai egy csodás időutazással készültek a látogatók részére, amelyben lenyűgöző százéves író és irodaszerek kapták a főszerepet.

Heisz Ferenc és fiai
Heisz Ferenc és fiai

Számomra a legmeglepőbbek a nyakba akasztható ezüst tokba helyezhető női ceruzák voltak. Irodai hegyezőgyűjteményénél a legtöbb látogató hosszan elidőzött. Díszes irattűző kapcsok, körzőkészletek és ceruzás dobozok meséltek régi időkről és letűnt márkákról.

Hatalmas ötlet volt a szervezőktől egy ilyen múltidéző elemmel is színesíteni a kiállítást. (Itt is kaptam egy filmajánlást: Faber Castell – Nő a férfiak világában. Én még nem láttam, ha valaki igen, írja meg, milyen volt).

18 óra felé még negyven-ötven ember tartózkodott a teremben: vidáman beszélgettek és várták a rendezvényt lezáró tombolát. Az est házigazdája, Kiss Csaba vezényelte le a sorsolást. Csaba először köszönetet mondott a két szervezőnek, Máténak és Sanyinak, akik nagy tapsot kaptak a jelenlévőktől, majd kisorsolta a kiállítók által felajánlott ajándékcsomagokat.

A Hungary Pen Show idénre bezárta kapuit. Ha lemaradtál valamiről, ne csüggedj: a rendezvény jövőre is megrendezésre kerül november 9-én.

Addig is csatlakozz a Tollak&Órák facebook csoporthoz, hogy egész évben naprakész maradj a töltőtollas világ újdonságaival kapcsolatban. Jövőre pedig remélem, személyesen is találkozhatunk!

A bemutatottakon kívül olyan kiállítók is volt a rendezvényen, akinek az asztalához nem fértem oda, így az élménybeszámoló kicsit szubjektívre sikeredett. Ígérem, hogy a II. Hungary Pen Show-n minden kiállítót végiglátogatok!

Élményeim pontosításában Kiss Csaba nyújtott segítséget.

Kiss Csaba és Hegedűs Pál