Nakaya Dorsal Fin 2

Nakaya Dorsal Fin 2 töltőtoll – a végcél

Igazság szerint rögtön csupán 3 kérdés vetődik fel, mielőtt magáról a tollról szót ejthetnénk. Ki, vagy mi az a Nakaya? Mi az az urushi? Mit jelent a ‘végcél’, vagy ‘Grail Pen’ egy tollkedvelőnek? Lássuk!

 

NAKAYA FOUNTAIN PEN Co., Ltd., Japán

Bár a név többeknek nem sokat mond, talán a töltőtollak világában kevésbé elveszetteknek sem, a ‘Platinum’, mint tollgyártó már ismerősen hangozhat (Preppy, 3776, mint népszerű modellek).
Az 1919-ben, eredetileg Nakaya néven alakult cég ma tulajdonképpen a Platinum Pen Company, majd 1997-ben megalapításra került külön a Nakaya Fountain Pen Company. Mindkét cég elnöke Nakata Toshiya.

Miért létezik mégis két külön ‘brand’? A Platinummal ellentétben a Nakaya tollak kézzel készülnek, és inkább manufaktúra jelleggel, tapasztalt idős tollmesterek keze által. Olyannyira, hogy a közvetlenül tőlük rendelt tollakra több hónapos, vagy akár egy évet is meghaladó várakozási idő van. Természetesen emiatt a darabszámok is viszonylag limitáltak.

Nakaya töltőtoll doboz
Fotó: Sultis Attila

 

Fontos jellemzője ezeknek a tollaknak a keménygumi / ‘ebonite’ tolltest és az ‘urushi’ felületképzés, ami csak a szakképzett tollmesterek tapasztalatával és odafigyelésével valósulhat meg.

 

Mi is az ‘urushi’?

Egyfajta természetes lakk, amit egy bizonyos fafajta gyantájából, a kelet-ázsiai lakk fából ( Rhus vernicifera) nyernek. Egyes források szerint már 6000 éve alkalmazzák különféle tárgyakon, de igazán magas művészeti szintre a VI. században ért el. Természetesen a luxuscikkek kizárólag a császári család, valamint a nemesség számára készültek.

Nakaya DF
Fotó: Sultis Attila

 

Mint minden lakkot, ezt is teljesen pormentes környezetben kell felvinni, illetve a megszilárdulásához meghatározott páratartalmú és hőmérsékletű tárolót kell biztosítani. A kikeményedés több szempontból is fontos az urushi-nál. A nem megkötött anyag allergiás reakciót válthat ki, valamint mivel a bevonat több rétegben kerül felhordásra, minden rétegnek fontos a megfelelő kikeményedése. Emiatt is tart egy toll elkészítése több hónapig. Maga a lakk közel átlátszó, vagy borostyán színű, és színezéket külön adhatnak hozzá.

Nakaya töltőtoll
Fotó: Sultis Attila

Érdekes módon a kész urushi termékek víz-, alkohol-, oldószer- és savállóak, ráadásul mérgező anyagot nem tartalmaznak. A gyanta megakadályozza a penészedést is, valamint egy közelmúltbeli teszt szerint antibakteriális hatása is van. Csak a hosszan tartó erős napfény károsítja az urushit, illetve idővel a rétegek egyre áttetszőbbé válnak.

Röviden….

 

Na de akkor mi is ez a „Nakaya Dorsal Fin 2”?

Talán gondolhatunk rá úgy, hogy a termékpalettán olyan, mint a Pelikan-nak az M1000, vagy a Montblanc-nak a 149.
Minden Nakaya toll (egy-két kiadás kivételével) kemény-gumi tolltestre épül, amelyre elkészítik az urushi felületet. Egyfajta fizikai tollhegy méret van (14k arany) , de több felület- és széles írásvastagsági opciókkal. Emellett minden toll patron/konverter rendszerű.

Nakaya DF és Pelikan 1000
Fotó: Sultis Attila

 

Elég jellegzetes elem a Nakaya tollakon az éleken eltérő színű urushi felület. Ez az úgynevezett ‘tamenuri’ technika, ami egy markánsabb alapszínből  és sötét fedő rétegekből áll, amit az éleken visszatörölnek. Többnyire több átlátszó réteggel zárják. Minden színkombinációnak van külön neve is, Azt itt szereplő Dorsal Fin 2 ‘heki tamenuri’ felületű, ami a zöld-barna kombinációt takarja, valamint a szereplő testvérmodellen ‘toki tamenuri’ szín látható, ami pedig narancsos színekből áll.

Természetesen számos egyéb urushi színt és technikát is alkalmaznak. Érdemes körülnézni az oldalukon, illetve a viszonteladóknál.

 

Miben más a Dorsal?

Ami elsőre feltűnik, az a toll nagyobb mérete a többi modellhez képest. A tolltest falvastagsága jóval jelentősebb, és persze a toll maga is nagyobb átmérőjű. Ezzel a súlya is érezhetően több, de az urushi tollak alapvetően nagyon könnyűek. Már csak ebből fakadóan is érezni, hogy ezt a modellt feljebb pozícionálták kicsit. A Dorsal fogórész átmérője, ahová az ujjunk esik (grip section), közel összemérhető egy Pelikan M1000-rel, ami szintén jelzi, hogy egy viszonylag nagy tollról van szó. Már ez is kiemeli a többi Nakaya toll közül, amik jellemzően “egy számmal kisebb”-nek érződnek.

De az igazi különlegessége az urushi-ban rejlik, ott van ugyanis az a ‘Fin 2 , ami szerintem nyugodtan fordítható uszonyként. Hátuszonyként. A toll kupakján és a tolltest végén található két, csak erre a modellre jellemző, hagyományos tolltól szokatlan kicsúcsosodó elem. Az ‘uszony’ fordítás is jól illik rá, de igazából a formában ott rejlik a klasszikus Japán kard, a katana is.

Nakaya toll urushi lakkal
Fotó: Sultis Attila

Amikor azt gondolnánk, hogy csupán a forma miatt különleges, akkor jön az igazi mesteri elem benne: ezeket az uszonyokat gondosan urushi rétegekből építik föl és formálják. Ilyenkor fontos igazán a tapasztalt urushi mester keze.
Valami nagyon egyszerűen különleges, tiszta forma, de sugárzik róla a sok-sok befektetett munka.
Egyedi toll gyártók próbálták már lemásolni úgy, hogy kifaragták a formát, de ezt a finom jelleget nem sikerült elérniük vele.

Érdekesség, hogy a gyártási portfólióban van 3 testvér modell: Dorsal Fin 1, Dorsal Fin 2 és a Ryogiri.

Nakaya tollak
Fotó: Sultis Attila

A Ryogiri mondható az alapmodellnek, amin nincs urushi uszony, csak az egyszerű, nagyobb méretű tolltest. Ez nagyon sokáig csak egy szűk körnek volt elérhető, egyedül a Nakaya eseményeken. Később,  2021-ben rendelhetővé tették kizárólag közvetlenül a Nakaya-tól, de viszonteladókon keresztül továbbra sem kapható.
A Dorsal Fin 1 a nevéből adódóan csak egy uszonnyal rendelkezik a kupakon, aminek a formája is eltérő.

(Létezik még effajta nagyobb tolltesttel a 17mm Portable Cigar, ami egy tipikus szivar formájú toll)

 

Nem csak nézni szereti az ember…

Először is, a Nakaya tollak selyem bélésű balsafa dobozban érkeznek, a saját „toll-kimono”-ban, ami a használat során is egy kellemes és stílusos kellék.
Akinek nem volt a kezében még urushi toll, annak kicsit nehéz leírni milyen érzés. Nagyon könnyű selymes, szinte puha, meleg érzése van. Teljesen más, mint akár egy módszeresen polírozott akril test. Valami igazán  egyedi, megkülönböztethető érzés.

Mindehhez jön hozzá a japán minőség kultúrája, ami az egészet körülöleli. A tolltesten, a menetek járásán és a hegyen érezni, hogy egy kézzel készült minőségi prémium termék van az ember kezében.

Az írásra térve, a tapasztalatom a következő: aki írt már például Platinum 3776 tollal, annak az érzés ismerős lehet, mivel a hegyeik közel azonosak. Van bizonyos mennyiségű visszajelzés a papír felől, de emellett sima és kellemes az írásuk. Szokták jellemezni „ceruza-szerű” visszajelzésként is. Sima érzés, de tudja az ember, hogy merre jár a papíron. A tinta mennyiség, amit a papírra tesz (ink flow) is jól eltalált, éppen megfelelő, hogy a hegy névleges vastagságához elegendő legyen. Japán toll lévén a vastagságok az európai márkákhoz képest körülbelül egy mérettel vékonyabban írnak. Tehát egy európai EF vastagsága jellemzően a japán F-el vethető össze. Minden hegy 14 karátos aranyból készül, de alapvetően kemény, kevés rugalmassággal író hegyek ezek. Nakaya és Platinum tollak is kaphatók ‘Soft’ heggyel, de ez csak annyit jelent, hogy a hagyományosan nagyon kemény hegyhez képest kicsit puhább.
Mindkét fajta nagyon kellemes írásmódú, és mindennapi használathoz is kényelmes.

Nakaya Norsal Fin
Fotó: Sultis Attila

Maga a hegy tehát a dizájntól eltekintve nem túl különleges, de csak azért, mert a Platinum hegyek eleve nagyon jók. Természetesen egyedi rendelésnél az írás preferenciákat is kérik, ellenőrzik a hegyet és igazítják a kívánságokhoz, illetve írás pozícióhoz.

A lényeg tehát, hogy nem csak szép, de úgy is működik és ír, ahogy azt az ember elvárná.

Más gyártóknál meglepően sok alkalommal nincs így.

A patron/konverter kialakítása van akinek nem nyújt elég prémium érzetet, de pont emiatt jellegzetesen egyszerű és tiszta az egész konstrukció. Nincs benne beépített szivattyú, nem lesz tőle nehezebb, nem viszi el a súlypontját. És nem mellesleg sokkal gyorsabban és könnyebben tisztítható ki. Japán tollaknál egyébként is csak elvétve találni beépített szivattyús modellt. Szerencsére a Sailor-ral ellentétben a konverter kapacitása nem tér el a megszokottól. Fontos, hogy a Platinum és Nakaya tollakkal csak a Platinum patronok és konverterek kompatibilisek.

 

Nakaya – A rétegek kicsúcsosodása

A Nakaya számomra az egyszerű, de elegáns, letisztult japán funkcionalitást mutatja egy csipet luxus érzésével. Kívánhat-e bárki többet, aki valóban használni is akarja a tollát? Az urushi pedig tényleg összehasonlíthatatlan más tollakkal.

Lehet kicsit elvontnak tűnik, hogy egy urushi tollat egy ennyire különleges tárgyként kezelnek, miközben ugyanúgy csak egy írószer, de amikor a racionális érvek elfogynak, jöhetnek az érzelmek. Nagyon kellemes és szemrevaló érzelmek!!!

Nakaya Dorsal Fin 2
Fotó: Sultis Attila

 

Mindig úgy vásároltam tollakat, hogy csak azokat a darabokat vettem meg, amikre igazán vágytam, amelyeknél nem hagyott nyugodni a birtoklási vágy.

Nincs is hatalmas gyűjteményem.

Számomra a Dorsal Fin 2 volt kezdettől fogva az a toll, amire azt mondtam, hogy ha valaha hozzájutok egyhez, nem is kell majd más. Az lesz a végcél, a ‘Grail Pen’.

Tulajdonképpen úgy is lett, mert most már nincs hiányérzetem. De nem ez lett az utolsó tollam. Mivel a vastagabb tolltest nagyon kényelmesnek bizonyult, elcsábított az alap modell, Ryogiri elérhetővé tétele. Szóval végül kapott egy ikertestvért 🙂

Nakaya tollszem
Fotó: Sultis Attila

Ezek birtoklása előtt már volt két egyedi urushi tollam. Az elsőt ajándékba kaptam, de már akkor tudtam, hogy ez az érzés annyira más, hogy talán a racionális gondolkodást átlépve, de birtokolni szeretném ezen mesterek további remekműveit.