kalligráfia eszközök

A kalligráfia, mint örömforrás

Hálás vagyok a kalligráfiáért, a kezem mozdulataiért és a hibáimért is. Jobb emberré tett a szép kézírás.

 

Az első vonalak meghúzásától a közösségépítésig

A kalligráfia manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az emberek szívesen áldoznak erre a tevékenységre, örömmel lelik kedvüket a kézírásban. A legtöbben azt mondják, hogy azért élvezetes ez a hobbi, mert kikapcsol, megnyugtat, és feltölt.

Számomra a kalligráfiával való találkozás, szerelem volt első látásra. Sajnos nem jött a sikerélmény olyan gyorsan, ez kedvemet is szegte 1-2 évre. Amikor elkezdtem egy új naplózási módszert, a Bullet Journalt megismerni, akkor határoztam el, hogy újra elkezdem gyakorolni a szép folyóírást.

Szerettem volna megtanulni, profin tervezni és megvalósítani. Eközben észrevétlenül gyakorolni a kalligráfiát. A frissen elsajátított technikákkal szebbé varázsolhattam a naptáramat. A BuJo közösségétől olyan sok kedves dicséretet, pozitív visszajelzést kaptam, hogy motivált, hogy tovább képezzem magam. Majd felkértek rá, hogy tanítsam a közösség tagjait. Pedagógusként örömmel vállaltam el a feladatot. Számomra is meglepő volt, hogy rögtön sikereket értek el a tanítványaim, és ez adott lendületet ahhoz, hogy elindítsam a vállalkozásomat, a Kalligráf Megoldásokat.

 

Csoda a rohanó hétköznapokban

Küldetésemnek tekintem őrizni elődeink tudását, tanítani a szép kézírást, hogy az emberek megtalálják a kalligráfiában a harmóniát, az örömöt és a sikerélményt! A covid okozta lezárások idején éreztem a késztetést, hogy segítenem kell az embereknek a kalligráfiával. Pár hét alatt több százan lettünk, pár hónap alatt mi lettünk Magyarország legnagyobb kalligráfia gyakorló Facebook csoportja. Jelenleg majd 6000 ember számára jelent a csoport inspirációt, támogatást a kalligráfia tanulásában.

Számomra a kalligráfia egy csoda ezekben a rohanó hétköznapokban. A papíron lévő vonalak a bizonytalan világban a biztonságot jelentik. A tollam sercegő hangja egy időutazásban részesít, a múltban találom magam pár órára. A szépírásra szánt idő pedig az önmagammal való mély találkozást teszi lehetővé. Jobban megértem és megismerem magam.

A hibázás kézen fogva jár a kalligráfiával. Önismereti lehetőség megfigyelni magam, a reakcióimat. A szépírás által elfogadóbb, megengedőbb lettem önmagammal szemben. Ha hibázok, akkor keresem a lehetőségét, hogy mit lehet ebből tanulni, hogy tudok jobbá válni általa. Hálás vagyok a kalligráfiáért, a kezem mozdulataiért és a hibáimért is. Jobb emberré tett a szép kézírás.

 

A kalligráfia tanítása

A kalligráfiánál már csak a szépírás oktatást szeretem jobban. Nagy elégedettséget érzek, ha az általam adott tanácsok, tippek hatására egy tanítványom csodás betűket, szavakat kezd el papírra vetni.

“A mai rohanó világ egyik fontos eleme a lelassulás, a meditatív állapot elérése, mely jó hatással van az egész testre, lélekre. Ebben kiváló program a betűk rajzolása, a gyakorlás minden esetben kikapcsolódás. Mindenkinek ajánlom, aki erre az érzésre vágyik.”  Sz. Hajnalka

Az egymásra épülő kurzusok garantálják a sikert. Kezdőknek ingyenes videók (A Facebook-on működő Öröm kalligráfia közösség tagjainak), és webináriumok (hírlevél a feliratkozóimnak) mutatják meg, hogy szépen írni nem ördöngösség. Már egy-két órás gyakorlás is hozhat sikerélményt, örömet. A csoportban a kihívások során gyakran inspiráljuk, támogatjuk egymást az eredmény még tökéletesebb-szebb megvalósításának érdekében.

A kalligráfia sokféle eszközzel művelhető, nem mindegy, hogy a drága tollak, filcek közül mennyit vásárolsz meg, amíg ráakadsz a legalkalmasabbra. Erről is sok információ érhető el a csoportban.
Ha érdekel a régies, szép kézírás, akkor arra biztatlak, hogy próbáld ki magad a kalligráfiában.

Merülj el a betűk szépségében, a szavak harmóniájában!