A szó elszáll, az írás megmarad – feltéve persze, ha jó a papír…

Hat papír márka, amit érdemes minden tollforgatónak megismernie.

Általános iskola, gimnázium, főiskolai évek – mivel még a PC-s időszakban jártam iskoláim, ezért minden jegyzetem ezekben az években kézzel írt, füzetbe készített anyagok voltak. A sokéves szokás annyira belém ivódott, hogy a számítógépen dolgozás és e-mailezés korában is minden évben vettem magamnak néhány jobb minőségű jegyzetfüzetet, naplót. Ezek gyártója a jellemzően a Bomo Art volt: a márka termékeivel akkoriban a karácsonyi vásárokon találkoztam.

A Bomo Art választéka.

A tárgyalásokon, megbeszéléseken szeretek kézzel írni, sokat rajzolok magyarázatképpen is a kollégák nagy bánatára. Az évek során kialakult bennem az igény, hogy ehhez minőségi íróeszközöket és papírokat használjak – ezért tíz évvel ezelőtt egy Montblanc Starwalker rost tollam mellé egy Montblanc filofaxot is beszereztem.

Éreztem, hogy nem az “igazi” még az élmény, ezért aztán tovább keresgéltem. Két dolog ragadta meg a figyelmem: egy fotópapírhoz hasonló, selymes, vastagabb fehér papírlap, amire nagyon jó volt fekete filccel rajzolni és a Suits (Briliáns elmék) sorozatban is szereplő “legal pad”.

Beindult a keresés: jó minőségű, sárga lapú, A4-es vonalazott jegyzettömböt kerestem. A LeColor brandnek volt egy-két évig egy ilyen Magyarországon is árult terméke, aztán azt sem találtam.

Maradtak a fűrészpor minőségű, rosszul tűzött-ragasztott ócska papírok.

Ez volt az a pont, amikor elhatároztam, hogy ha Magyarországon nem sikerül normális papírt vennem, akkor keresek a nagyvilágban. A kutatásnak (pár napig tartott maximum) meg is lett a gyors eredménye: több helyről is visszaköszönt a Tomoe River gyár neve, úgyhogy kerestem egy oldalt és rendeltem jó pár papírt tőlük.

Tomoe River jegyzettömb a Galen Leather kínálatában

Ebben az időszakban kezdtem töltőtollakat és tintákat is gyűjteni és jó is volt, hogy egyszerre indult a két „mánia”. Véleményem szerint ugyanis a jó írásélményhez négy dolog szükséges: az ember, aki ír, a toll és a tinta – de az egész semmit nem ér jó papír nélkül. Nyomtatóba tervezett papírra ugyanis nem lehet jól írni, egyszerűen a papír nem arra van kitalálva. Egy gyenge hasonlat: mintha a világ legjobb zongoraművésze egy zeneértő közönség előtt a legjobb Liszt darabot játszaná – egy elhangolt, vacak zongorán.

 

Mitől jó egy papír?

A papírokat különböző céllal tervezik és készítik olyanra, amilyenek. A nyomtatópapírra lehet olcsón sok szöveget nyomtatni és relatív sokáig meg is maradnak. Fényképet már speciális papírra nyomtatunk.
Ugyanígy a kézírásra – és ezen belül a töltőtollal való írásra – is készítenek speciális papírokat, aminek az ismérvei:

  • a papír vékonysága: ha sokat írsz, sok oldal kell egy noteszbe – de nyilván nem szeretnél egy Biblia vastagságú könyvvel rohangálni. Ebben (is) a japánok tökéletesítették a technikájukat: a Tomoe River gyártja az 52 g/m2 súlyú méltán híres papírját. Valaki szereti a nagyobb súlyú papírokat, bőven kapható ilyen is, de szerintem ez egy fontos tulajdonság.
  • nem üt át rajta a tinta: akármilyen vékony a papír, a tinta nem üthet át rajta.
  • “szőrösödés”: az angol nyelvterületen “feathering”-nek hívott jelenség a gyenge minőségű papír sajátja – a tinta a rostok mentén szétfolyik. Egy jó minőségű papír viszont ilyen jelenséget nem produkálhat.

  • én ide sorolom a papír színét is: szerintem fontos, hogy a papírra kellemes legyen ránézni. Szeretjük a meleg hatást: egyik-másik papírnak a szürkéskék, hideg színe az élettől elveszi a kedvét az embernek, nemhogy a hosszas írásról (a nyomtatóba készült papírok tipikusan ilyenek).

 

Tomoe River

A gyárat 1914-ben alapították, kezdetben ipari felhasználású papír termékeket gyártottak. Később kezdtek el kifejezetten a töltőtollal való íráshoz papírokat gyártani erre az igazán különleges „Biblia-papírra”. A Tomoe River papírok hihetetlenül könnyűek, 52gr/m2 papírokat is gyártottak. Szomorúan vettem tudomásul, hogy 2021-ben bezártak, aztán mégis  újraindult a gyártás. Az üzletekben ma 68 gr/m2-es papírok kaphatóak – a minőség majdnem ugyanolyan egyébként, érdemes kipróbálni ezeket.

A Tomoe River papírok a Hobonichi Techo (手帳 – “Majd mindennapos – tervező” magyarul) termékekkel lett világhírű. A 4mm-es négyzetrácsos egész éves kalendárium szuper vékony, nagyon jól kezelhető és a japánok tökéletesítették a mindennapos használatra.

 

Létezik a japán verzió mellett angol napos (A5 vagy A6), heti tervező (B5) és 3 éves verzió is. A heti tervező 240 oldal, 9mm vastag és mindössze 140 gr…

A Hobonichi szállít Magyarországra, egy hét alatt itt van a rendelés egy kis vám papírmunkával – a 1101.com oldalról könnyen megrendelhető, az ott mutatott árat kell fizetni és kész.

Hobonichi Techno Planner 2023. A saját képek sajnos nem adják vissza az egyes papírok minőségét, színét – a tapintásukat meg pláne…

Több gyár is használja a Tomoe River papírt egyébként a noteszek készítéséhez, Galen Leather, Pebble Inc. – csak ajánlani tudom mindenkinek.

 

Maruman

Szintén 100 éves japán gyár, ők sketchbook-ok gyártásával kezdték. Az emlékezet görög istennőjéről elnevezett Mnemosyne vonalat 2004 óta gyártják. A Maruman minőségi írótömbjei rendkívül népszerűek az üzleti körökben,  sok méretben és verzióban készülnek.

Magyarországon is kapható (persze csak néhány fajtája) de érdemes rá vadászni, tényleg nagyon megbízható minőség.

 

Midori

Még mindig a japán márkáknál tartunk, de most  “csak” egy 50 éves brand következik. A Midori papírtermékei nekem vastagok, de van, aki ezt szereti. A jegyzettömbök mellett sokfajta egyéb kiegészítőt (paper clip, sticky notes, stb. árulnak).

Egy-két termék szintén elérhető Magyarországon is.

 

Rhodia

A legismertebb európai márka, 150 évre eredeztetik vissza az üzletet. Az első Rhodia pad-et 1934-ben gyártották Lionban (a Rhodia név is innen származik: a helyieket Rhodanien-nek hívják). A klasszikus narancs és fekete kollekció a tradicionális termék, ezzel találkozhatunk a leggyakrabban.

Nekem a 80gr-os papír kicsit nehéz és egy picit érdesnek is találom a papírt, de kiváló választás mindennapi használatra.
Fejlesztenek egyéb termékeket is: tematizált könyvek, kemény- és bőrkötésű naplók is szerepelnek a kínálatban.

 

Pineider

Az 1774-as alapítású cég az egyik legnagyobb név. A firenzei Pinerider valóban fantasztikus termékeket gyárt, a tollak terén is elkezdték a fejlesztést. Szerintem Montblanc minőségnél jobbat gyárt, jobb design-nal de megfizethetőbb áron.

A firenzei Pineider üzlet egyébként az egyik legjobb vásárlási élményem volt…

 

Moleskine

A hangzatos marketing ellenére ez egy 1997-es alapítású olasz brand. Ügyesen marketingelnek, mindenhova betették a termékeiket, gyakorlatilag majdnem iparági sztenderddé vált a nagyközönség számára: a papírok Montblanc-ja lett…
Régen sokat vásároltam, a kiegészítőik is egész jók, de a papír maga – így visszatekintve – nem egy nagy szám (kb. mint a Leuchtturm). Ma már app-okat fejlesztenek, Evernote-tal összekapcsolt jegyzetfüzetet is gyártanak – ismert, sikeres és innovatív márka, az biztos.

Van még nagyon sok gyártó, amelyek méltatlanul kimaradtak a felsorolásból: a Clairefountaine, a Cosmo és a Life szintén prémium termékpalettával rendelkezik.
A papírok világa legalább annyira színes, mint a tollak és tinták világa, érdemes minél több típust kipróbálni. Talán ez a legkevésbé tőkeigényes része a hobbinknak, de legalább annyi örömet adhat.

 

Zsolt további cikkeit a Budapest Pen Show közösségi magazinban itt olvashatod.