„Pen show még nem volt Magyarországon, itt volt az ideje, hogy meghonosítsuk!”

Interjú Pethő Sándorral és Bikfalvi Mátéval, az I. Hungary Pen show szervezőivel.

2023 november 11.  fontos dátum a tollrajongók számára: ezen a napon kerül megrendezésre a Lurdy házban az írószerek, tinták és papírok első hazai kiállítása és börzéje. Mátéval és Sanyival, az I. Hungary Pen show szervezőivel egy budapesti irodaház lobbyjában beszélgettünk a rendezvénnyel kapcsolatban.

 

Csaba: Hogyan jött az ötlet, hogy Budapesre is elhozzátok a pen show-k világát?

Máté: Mindketten vállalkozók vagyunk: Sanyi a PENDORS, én pedig a PENNONIA márka megálmodója és tulajdonosa, nem csak a szakma, barátság is összeköt bennünket. Régóta figyelemmel kísérjük a világ legkülönfélébb pontjain megrendezésre kerülő pen show-k világát. Nemrégiben szakmai kiállítóként részt vettünk a Katowice Pen Show-n, amelyen rengeteg élményt és tapasztalatot szereztünk.

Ezek a rendezvények nem csak az írószerekről, hanem a találkozásokról is szólnak: összegyűlnek a töltő -és golyóstollak, töltőceruzák, tinták és különleges papírok szerelmesei egy-két felejthetetlen nap keretében.

Régóta motoszkált már a fejünkben: ha a világ bármely részén sikeresek a pen show-k, nálunk miért nincs ilyen rendezvény? Márciusban aztán összeültünk és eldöntöttük: mi bizony megszervezzük Magyarországon is!

 

Egy ekkora méretű rendezvény összerakása egész biztosan embert próbáló feladat. Van rendezvényszervezői tapasztalatotok?

Sándor: Kiállítói tapasztalatunk van csak, ilyen típusú és volumenű rendezvényt korábban egyikünk sem szervezett. A napi operatív feladatok rengeteg időt és energiát elvesznek, különösen úgy, hogy mindketten a saját vállalkozásunkat is visszük. De mi hosszú távra gondolkodunk: ma még sok munkát ad a szervezés, de jövőre már több tapasztalatunk lesz benne.

Én mindig azt mondom: szerencsés fickók vagyunk, mert remek emberek és egy igazán kiváló közösség támogat bennünket. Ha úgy tetszik, a Hungary Pen show egy alulról jövő kezdeményezés: bár mi szervezzük, de nem vagyunk egyedül. A Facebook-on működő Tollak&Órák közösség tagjai között nagyon sok lelkes és hozzáértő „tollbarát” van, akik rengeteg tanáccsal és ötlettel támogatnak minket.

Közösségépítés nélkül nincs pen show sem: az a célunk, hogy olyan rendezvénysorozatot hozzunk létre, ami minden évben összehoz egy csomó jó embert.

 

Ha jól értem, ebben van egyfajta küldetéstudat is…

Sándor: Tagadhatatlan. Nemrégen egy kedves ismerősöm mondta, hogy ahogyan idehaza „A” svájci óra a Doxa, úgy „Az” írószer a Parker toll – ebből is látszik, hogy még nagyon kevesen ismerik a hazánkban is kapható, rendkívül színes írószer és tintaválasztékot, a hazai kézműves írószeriparról nem is beszélve. Pedig gondoljunk csak bele: Bíró László és Goy Andor találmánya, a golyóstoll innen indult világhódító útjára…Mi azt szeretnénk, hogy minél több ember megismerhesse az írószerek színes világát és újra megtapasztalja a kézírás örömét.

 

A rendezvény neve pen show. Mit is jelent ez pontosan?

Máté: Ez egy jó kérdés, mi is sokat gondolkodtunk azon, pontosan mi is fér egy ilyen típusú rendezvény keretébe. Gondolkodtunk a börze elnevezésen is, de ez a rendezvény sokkal több lesz egy hagyományos értelemben vett börzénél. Egyfelől lehetőség a márkatulajdonosok számára, hogy bemutathassák testközelből a termékeiket, amelyet a látogatók kézbe tudnak venni, ki is tudnak próbálni – és persze meg is vásárolhatják azokat. Mindezt úgy, hogy minden felmerülő kérdésükre a termékkel kapcsolatban választ is kapnak.

Másfelől a nagy kiállítók mellett hangsúlyt fektettünk arra, hogy kisebb manufaktúrák, gyártók is bemutatkozhassanak. A nemzetközi vásárok látogatói között sokan vannak, akik kifejezetten a microbrandek termékeire vadásznak, hiszen ezek sok esetben kis szériában, vagy egyedi igényekre szabva szerezhetőek meg.

 

Csak új írószerek lesznek a kiállításon?

Sándor: Nagy örömünkre a vintage vonal is képviseli magát a rendezvényen 😊 Büszkék vagyunk arra, hogy Kovács Zoltán tolljavító és gyűjtő is részt vesz az I. Hungary Pen Show-n kiállítóként és talán nem árulok el titkot, de hoz ki megvásárolható vintage darabokat is. Zoli harmadik generációs tolljavító, aki nem csak Európa-szerte ismert szakember, de párját ritkító gyűjteménnyel is rendelkezik.

A régi írószerek szerelmesei számára jó hír, hogy az írószergyűjtő körökben jól ismert Tom Westerich (penboard.de) is részt vesz kiállítóként az I. Hungary Pen Show-n. Tom egyébként töltőtoll hegyeket is igazít a rendezvény ideje alatt, így lesz saját „Nib Master” velünk – ez egyébként szintén a pen show-kra jellemző hagyomány. Érdemes magunkkal hozni azokat a töltőtollakat, amelyeknek a hegyén igazítana a tulajdonosa.

 

Hány kiállító lesz a rendezvényen?

Máté: Idáig 22-en regisztráltak kiállítóként és még várunk újabb jelentkezőket. Többségében írószergyártók (pl. Pentel) és forgalmazók (pl. Művészek Boltja), de lesznek magyar és külföldi kisvállalkozók, tollkészítők is szép számban.

Külön öröm, hogy a hazai tervezésű Etelburg és a Capillaris is a kiállítók között lesz. Lesznek olyan kiállítók is, akik tematikus anyaggal érkeznek: a Shirokuma webáruház tulajdonosai speciális japán papírokkal, használt és új töltőtollakkal és egy meglepetéssel is készülnek.

Az I. Hungary Pen Show kiállítóiról bővebben a weboldalunkon lehet olvasni.

 

A tollakon és tintákon kívül még mire számíthatunk?

Máté: Lesznek „papíros” kiállítók, mint például a Paperblanks, vagy a Binder’s notebooks, akik amúgy is elengedhetetlen részvevői egy ilyen típusú rendezvénynek. A különböző töltőtollak és egyéb írósezközök mellett hatalmas tintaválasztékkal is készülünk: a Pennonia például a teljes színpalettájával képviselteti magát.

Gondoltunk a kalligráfia szerelmeseire is: két worshop is lesz a rendezvény ideje alatt, amelyet Buzogány Dezső és Salinger Dávid “Manoeye” tart.

Sándor: Megkülönböztetett figyelmet fordítunk arra is, hogy a kiállítók és a látogatók tudjanak beszélgetni egymással.  A tervekben szerepel egy-két előadás is, ezek tematikáját a napokban dolgozzuk ki.

Máté: Kifejezetten az I. Hungary Pen Show-ra időzítve korlátozott kiadású, egyedi Pennonia tinta is készül, amellyel a rendezvény látogatói találkozhatnak először, így a színe maradjon titok…

 

Nagyon lelkesek vagytok, bíztok a rendezvény sikerében?

Máté: Ha nem hinnénk benne, nem csinálnánk 😊 Az elmúlt időszak nagyon aktív volt a számunkra: a potenciális kiállítók megszólítása és elérése nem könnyű feladat egy előzmény nélküli rendezvény kapcsán. Saját munkánk, kötelességeink, feladataink és életünk mellé vállaltuk be a rendezvényt lelkesedésből és elhivatottságból.

Menet közben jöttünk rá a feladat nagyságára és összetettségére. Ezzel is összefügg, hogy az I. Hungary Pen Show-t a kezdetektől fogva prototípusként kezeltük: egy olyan projektként, ami alakul, fejlődik, érlelődik – és reményeink szerint kiforr a lehető legjobb minőségben novemberre.

Sándor: Hungary Pen Show-val egy brandet szeretnénk felépíteni és tisztában vagyunk azzal, hogy még hosszú út áll előttünk. Az is lehet, hogy a rendezvény csak három év múlva forrja ki magát. Lelkesek és elkötelezettek vagyunk, mindenből tanulunk.

A Hungary Pen Show-ról bővebben a rendezvény weboldalán és Facebook oldalán olvashatsz!

A rendezvény szakmai partnere a Budapest Pen Show közösségi magazin.