Pelikan Hub 2023

Tarts velem egy virtuális sétára az idei Pelikan Hub budapesti helyszínén és ismerd meg a szervezőket, résztvevőket egy lelkes amatőr szemüvegén keresztül!

Ne csüggedj, ha nincs még tollad a patinás hannoveri gyártótól, a Pelikan Hub az összes töltőtollrajongót szeretettel látja.

A Pelikan Hub 2014 óta a töltőtollak szerelmeseinek közösségépítő rendezvénye szerte a világon. Idén 47 ország 220 városában ünnepeltek együtt az írószerek gyűjtői és rajongói – természetesen nem maradhatott ki Budapest sem.

 

Pelikan Hub 2023

Az idei rendezvény egy színes, mozgalmas kavalkád volt, rengeteg résztvevővel, barátkozással, információcserével. Néhány toll gazdát is cserélt…

A budapesti hub master idén Sarkadi-Nagy Anna volt , aki maga is töltőtoll és kalligráfia rajongó. Egy VIII. kerületi szórakozóhely különtermében gyülekeztünk a meghirdetett időpontban. A kötelező csoportfotó elkattintásához Anna a pultnál keresett segítséget.

Választása egy olyan lányra esett, aki éppen egy töltőtollal írt a pultnál. Kell-e ennél stílusosabb kapcsolódás?  A lány elkattintotta a fotót, majd velünk maradt beszélgetni – kiderült, hogy töltőtoll rajongóként  ő is a „törzsünkbe” tartozik…

 

Régi és új résztvevők

Sultis Attila a magyar töltőtollas közösség megkerülhetetlen alakja: egy végtelenül szerény és közvetlen ember. A tavalyi találkozón simán odaadta kipróbálni az egyik érdekesnek tűnő töltőtollát. Később tudtam csak meg, hogy egy különleges és méregdrága Nakaya Dorsal Fin-t foghattam a kezemben, ami amolyan szent grál az írószerek világában. Ha érdekel, mitől olyan különleges Attila töltőtolla, feltétlenül olvasd el a tollról szóló cikket!

Egy idei résztvevő elmondta, Attila cikkének hatására vett egy Rotring Newton töltőtollat. Attila kalligráfiával is foglalkozik és egyszerre 8-10 tolla van tintával feltöltve. Lenyűgöző részletességű rajzokat készít szerintem ( és 11.000 követője szerint).

Ludányi Melindával idén csak röviden beszélgettünk, viszont a tavalyi Pelikan Hub-on tartott kalligrafikus workshopja ma is élénken él bennem. Csodálatos volt megélni az alkotás folyamatát, ahogy egy üres lap, némi tinta és egy mártogatós toll segítségével egyedi karácsonyi üdvözlőlapok jöttek létre.

Tollas fórum lévén jó beszélgetésindító, ha kiteszed a meglévő tollaid az asztalra, vagy akár eladásra is kínálhatsz párat. A tavalyi hub-on így került a látóterembe a TWSBI és a Lamy AL-star. Idén a Moonman-t és a Fountain Pen Revolution-t ismertem meg.

Bikfalvi Máté ismét elhozta lenyűgöző Pelikan töltőtoll kollekcióját. Minden egyes tollnak külön sztorija van, akár a modellt övező legendákról, akár a megszerzésük kalandos történetéről van szó.

Aki esetleg nem tudná: Máté alkotta meg a Pennonia tinta brand-et. Az egyetlen magyar tinta márka több, mint 60 színben érhető el. Mátétól egy remek tippet kaptam az eseményen: pár csepp desztillált vízzel jó eséllyel kimosható a beszáradt tinta. Ha ez nem segít, jöhet az öblítés mosószeres vízzel.

Kovács Zoli  antik Pelikan töltőtollakkal örvendeztette meg a Hub résztvevőit, hozott magával pár töltőtollat eladásra is. Családja több generáció óta foglalkozik töltőtoll javítással és ő is folytatja ezt a hagyományt. Muzeális gyűjteményi íróeszközöket foghattunk kézbe, amelyek igazi szemet gyönyörködtető különlegességek. Engem egy 1937-es Pelikan Toledo fogott meg, amiről azt hittem, hogy egyiptomi hieroglifák díszítik (a sólyomfejű hóruszt véltem belelátni a tolltestet díszítő, pelikán madarat ábrázoló ötvösmunkába).

A pillanat, amikor Kovács Zoli és Pethő Sanyi rájönnek, hogy összeöltöztek!

Szűcs Tamás is itt volt velünk a rendezvényen, aki Zolihoz hasonlóan antik töltőtollak javításával foglalkozik. Engem a régi amerikai márkákkal fogott meg, mint a Shaeffer és az Eversharp, tőle hallottam először róluk.

Varga Szabolcs másfél évtizedig élt japánban és onnan hozta haza a japán írószerek szeretetét. Automata radír adagolótól a noteszen át a Kawaii (cuki) írószerekig számos japán érdekesség megtalálható nála. Most az eldobható töltőtollakat emelném ki, amikkel még jó is írni.

Pethő Sándorral a tavalyi Pelikan Hub-on ismerkedtem meg. Egyedi gyártású, Pendors márkanéven futó töltőtollai egy év alatt jelentős evolúción mentek keresztül. Sanyi rendkívül barátságos beszélgető partner, a szakmája szerelmese, mindenkivel megtalálja a közös hangot.

 

Mit vittem magammal az idei Pelikan Hub-ról?

A találkozás, a rácsodálkozás örömét, jó sztorikat, értékes beszélgetéseket. És a Pelikan cég által a Hub résztvevőinek küldött fantasztikus Edelstein Rose Quartz tintát 🙂

Jó tartozni egy olyan közösséghez, amit a közös hobbi, az írószerek szeretete köt össze. Márkák, legendák, tinták, tollhegyek, használati és javítási tippek, lelkes rajongók lesznek a segítségedre, bárhol kapcsolódnál be.

Ha a képek láttán kedvet kaptál, csatlakozz a Tollak & Órák Facebook csoporthoz, vagy gyere e november 11-én a Hungary Pen Show rendezvényre!

Pali további cikkeit a Budapest Pen Show magazinban itt olvashatod.

Fotók: Sarkadi-Nagy Anna