A filctoll története – a Pentel piacra lépése (első rész)

Bár itthon nem szokás filctollal írni, pláne aláírni, miközben a világ számos pontján ez teljesen bevett dolognak számít.

A filctoll alapötlete, miszerint egy porózus rostos anyagú hegy csatlakozik egy tintával töltött hengerhez, már az 1910-es években megszületett. Ezek az „ősfilcek” leginkább egy ecsethez hasonítottak. A korai kezdetleges filctollakat az Egyesült Államokban fejlesztették ki.

 

A filctoll gyártás kezdete

A „Japan Stationery Limited” nevű céget 1946-ban, Tokióban alapította Yokio Horie, amely kezdetben zsírkrétákat gyártott.

Pentel olaj pasztell kréták
Pentel olaj pasztell kréták, a kép forrása: etsy.com

Az ’50-es években a cég marketingkampányának része volt, hogy az amerikai hadseregtől vásárolt dzsipeket reklámhordozónak alakítottak át, és ezekkel járták a vidéket és a közeli országokat, ajándék írószereket osztogatva a gyerekeknek. A kampány alatt került egy kezdetleges ősfilctoll az időközben Pentel névre átkeresztelt cég alapítójának kezébe, aki lehetőséget látott az ecsetre hasonlító íróeszközben. A „pentel” név az angol „toll” és „mondd” szavak kombinációja, amely nevében utal arra, hogy egy toll alkalmas egy történet elmesélésére.

 

A Pentel filctoll színre lép

Mivel a japán kalligráfiában mindig is előszeretettel alkalmaztak különféle ecseteket és ecsettollakat, így a filctollban ideális eszközt láttak a szigetországban. A Pentel időt nem sajnálva a japánokra oly jellemző tökéletesség keresése útjára lépett, és nyolc év alatt kifejlesztette a Pentel Sign nevű filctollat. A világ első modern, a mai ismereteink szerint filctollnak nevezhető íróeszköze 1962-ben debütált.

Korai Pentel Sign filctoll
Korai Pentel Sign filctoll, A kép forrása: cultpens.com

Hogy mennyire sikerült sikeresnek a tökéletesség keresése, azt jól példázza, hogy a 60 éve piacra dobott Pentel Sign változatlan formában jelenleg is piacon van és virul.

Modern Pentel Sign, A kép forrása: pentel.com
Modern Pentel Sign, A kép forrása: pentel.com

A Sign piacra dobását követően a Pentel nem rendelkezett megfelelő nagyságú hirdetési költségvetéssel, hogy világgá tudja kürtölni az újdonságát. Szájról-szájra és kézről-kézre adták a filctollat, és így ment lassan híre a világban.

A Pentel Sign egy amerikai vásáron osztogatott bemutató termékként eljutott Lyndon B. Johnson elnökig, aki ezután több tucatot rendelt egy washingtoni nagykereskedőtől, hogy ezzel írja alá a fényképeit. Ezt követően az eladások olyan mértékben megugrottak, hogy a Pentelnél főállásban kellett a dolgozókat foglalkoztatni, ugyanis az addig kicsi helyi cég dolgozóinak nagy része mellékállásban végezte a munkáját.

Az amerikai megjelenés első évében a Pentel kétmillió Sign Pen filctollat adott el.

A tollat 1966-ban a NASA hivatalos íróeszközeként lajstromba vette, a Gemini küldetések során szolgálta az űrhajósokat. A Sign még abban az évben megjárta a világűrt Richard Gordon és Charles Conrad asztronauták vállzsebeiben.

Mi lehet Neil Armstrong a Gemini VIII. küldetésen viselt szkafanderének vállzsebében? A kép forrása: quora.com

 

Folytatása következik…

Olvass utána!

History of the Pentel Sign Pen