A Pentel sztori: a zsírkrétától az EnerGel-ig

Bevezetés a Pentel színpompás világába

Azokat az írószermárkákat kedvelem a legjobban, amelyeknek meg van a maga eredettörténete, a saját legendáriuma. Ezekben a történetek sokszor szólnak arról, hogy az alapítók milyen rögös utakat jártak be, mennyire heroikus küzdelmet folytattak azért, hogy termékük sikeres legyen. A legendáriumok többsége egy olyan személyiség köré épül, aki rendíthetetlenül hisz abban, hogy az általa megalkotott termék különleges és értéket képvisel mások számára.

Így van ez az öreg kontinensen ugyanúgy, mint Nipponországban.

 

A kezdetek

Ilyen személyiség volt a japán Yokio Horie (1911-2010), aki közvetlenül a második világégés után, 1946-ban vett át egy ecsetek és tinták forgalmazásával foglalkozó üzletet, majd megalapította Nihonbungu Kabushiki Gaisha néven saját vállalkozását. Horie úr meggyőződése volt, hogy Japán csak az új generációk oktatásával tud kilábalni a háború utáni katasztrófából, ezért elkezdte az iskolai használatra szánt termékek, például zsírkréták és pasztellfestékek gyártását.

Horie Yukio úr, a pentel megalapítója
Horie Yukio úr, a pentel megalapítója

A cég 1960-ban lépett a piacra az első ceruzáival, majd három évvel később bemutatta a „Sign Pen”-t, a világ első rosthegyű filctollát. a radikálisan újszerű – írásra és rajzolásra egyaránt alkalmas – írószer rosthegye kezdetben bambuszból készült, amelyet később szintetikus szálak váltottak fel.

A Pentel Sign Pen népszerűségét az Egyesült Államokban nem akármilyen márkanagykövetnek köszönheti: Lyndon B. Johnson amerikai elnök egy tucatot vásárolt a Sign Pen-ből, amelyet hivatalos dokumentumok és fényképek aláírására használt.

Pentel Sign Pen, a kép forrása: collection.sciencemuseumgroup.org.uk
Pentel Sign Pen, a kép forrása: collection.sciencemuseumgroup.org.uk

A Sign Pen egyértelműen az űrkorszak terméke, a kis írószer magán hordozza az innovációba, a kutatás-fejlesztésbe és a technológiába vetett hitet. Jól teljesített a világűrben is: 1966-ban a Gemini 6-os és 7-es űrmissziók során bizonyította megbízhatóságát, hiszen extrém légköri nyomásváltozás esetén is megbízhatónak bizonyult. Gordon Cooper asztronauta az utolsó Mercury-küldetés során bizonyíthatóan egy Pentel Sign tollat használt (az írószert 1995-ben árverezték el).

Gordon Cooper űrhajós felkészül a Gemini 5 küldetésre. Érdemes megnézni a szkafanderének vállzsebét…Forrás: wikipedia.org

A Sign Pen annyira népszerű lett, hogy a gyártás nem tudta kielégíteni a keresletet. Sorra nyíltak az első leányvállalatok Japánon kívül: a Pentel meghódította az amerikai, az ázsiai és az európai piacot is.

Bár elmúlt 50 éves, de még mindig a piac egyik legjobb terméke, köszönhetően kiváló minőségének, ragyogó színeinek és a cég folyamatos útkeresésének.

 

Innováció Pentel módra

Bár kétségkívül a Sign Pen a Pentel legismertebb terméke, de ez csupán egy termék a valóban hatalmas termékpalettán. Tollai, töltőceruzái, vagy olajpasztelljei sok művész szimpátiáját és elismerését vívták ki a remekbe szabott, élénk színeknek és megfizethető áruknak köszönhetően. Különleges ecsettollait a kalligráfia szerelmesei és képregényrajzolók is előszeretettel választják a hagyományos ecsetek, töltő- és tustollak alternatívájaként.

Az innováció mindig is fontos szerepet töltött be a japán márka életében. Az 1960-ban átadott, saját kutató-fejlesztő laboratóriuma mind a mai napig fontos szerepet tölt be a termékfejlesztésben.  Az elmúlt 70 évben a cég termékei nagyban hozzájárultak a különféle írószertípusok fejlődéséhez. Többek között a Pentel-nek köszönhetjük az automata nyomósirónt és a táblafilcet is, amellyel elsőként lépett a nem alkoholos markerek piacára.

A cég 2021-ben ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját és jó hír, hogy innovatív termékeinek jelentős része végre hazánkban is megvásárolhatóak.

 

A jövőnek tervezve

A Pentel büszke Recycology logóval ellátott, környezetbarát írószer termékeire, melyek legalább 50%-ban tartalmaznak újrahasznosított anyagokat.

A gyártás során kiemelt hangsúlyt fektet az erőforrás-hatékony és újrahasznosított anyagok használatára, a CO2-kibocsátás csökkentésére és a pazarlás elkerülésére. A cég ennek megfelelően hosszú élettartamú vagy újratölthető termékeket készít, hogy csökkentse a használható termékek kidobásának szükségességét.

A gyorsan száradó EnerGel termékcsalád kétharmada is rendelkezik a Recycology jelzéssel: a legnépszerűbbnek számító EnerGel X rollerball minimum 84%-ban újrahasznosított anyagból készül – és természetesen újratölthető…

 

Pentel EnerGel rollertoll család

A Pentel 2002-ben mutatta be a csúcsminőségű írási élményt ígérő EnerGel termékcsaládot.  A házon belül kifejlesztett, folyékony gél tintatechnológia kifejlesztésén több évig dolgozott a cég kutató- és fejlesztőcsapata. Az eredmény túlzások nélkül közel van a tökéletességhez: a tinta szinte játszik a papírral, ahogyan könnyedén, a legkisebb nyomás nélkül, egyenletesen oszlik szét használat közben.

Lenyűgöző teljesítménye nem csak ígéret: anyag-, valamint gyártási hibák esetén a Pentel minden terméket a törvényi garanciaidőn túl is minden további nélkül kicserél, ha a hiba normál, vagy rendeltetésszerű használat közben jelentkezik.

A vízalapú tinta rendkívül gyorsan szárad: ez pedig nem csak az írást, a rajzolást, vagy éppen a Bullet Journal készítést könnyíti meg, hanem a balkezesek számára is megbízható megoldást nyújt.

Az EnerGel család számos modellel és változattal rendelkezik, gyakorlatilag bármilyen egyéni preferenciáinak megfeleltethető a kínálat. Az egyszerű formavilágú műanyag tollaktól az ergonomikusan kialakított írószereken át a különleges színekben pompázó, prémiumkategóriás fém tollakig minden megtalálható a kínálatban.

Ha valakit még ez sem győzött meg, akkor elárulom, hogy az EnerGel termékcsalád több mint 10 különböző termékvonalat tartalmaz, különböző változatokban, színekben és írásvastagságban. Tényleg elképesztő a választék, pontosabban szólva: elképesztően színes a választék és még nem esett szó a limitált kiadásokról…

 

Találkozás a Pentel választékával

A Pentel remek és megbízható töltőceruzáival már találkoztam korábban is, de őszintén bevallom, ezeken kívül semmilyen ismerettel nem rendelkeztem a cég egyéb termékeiről. Ezért is örültem neki, hogy Maróti Zoltán termékmenedzser elfogadta a meghívásomat.

Maróti Zoltán termékmenedzser

Zoli az a fajta ember, akivel úgy érzed magad, mint egy régi barát társaságában.  Közvetlen, barátságos és a szakmája szerelmese. Két perccel az első találkozásunk után már a különféle írószerekről beszélgettünk. Azt is elárulom, hogy elég menő az e-mail aláírása: gyermekkorom egyik legkedvesebb logóját, a Fűzfői Papír balatoni vitorlás hajót ábrázoló emblémáját is tartalmazza.

Beszélgetésünk kezdetén egy papírtáskából számos EnerGel tollat pakolt ki  az asztalra, én pedig kissé hitetlenkedve nézegettem a különféle színekben pompázó műanyag golyóstoll kupacokat. Zoli halkan megkérdezte:

„…azt ugye tudod, hogy mindegyik toll olyan színnel ír, amilyen színű a borítása?”

Az állam is leesett, hiszen az asztalra addigra 20 darab különféle színű toll került ki – mint később megtudtam, a BL77-es sorozat modelljei pompáztak előttem különféle színekben.

Néhány szín a Pentel BL77-es sorozatból

Amint azt említettem, a sokszínű választék csak egy a rengeteg változó közül. A termékcsalád különféle modellsorozatai eltérő dizájnt kaptak. A formaterveken a felhasználóbarát megoldások egyértelműen hangsúlyosak: a csúszásmentes gumi markolatok, az ergonomikus csíptetők, a jól használható nyomógombok mind arról árulkodnak, hogy a forma a funkciót szolgálja. A Pentel egy alázatos írószer, amit azért tökéletesítettek, hogy tökéletesen ellássa a funkcióját és valódi írásélményt nyújtson a felhasználójának.

A színpompás választék ellenére volt egy kis hiányérzetem. Az ok egyszerű: az íróasztali tolltartómban kinézetre hasonló (bár tény, hogy kevésbé színpompás) tollak sorakoznak. Ezeket az olcsó, tömeggyártású golyóstollakat alapvetően igáslovakként használom: ellátják a feladatukat, de nem preferálom egyik használatát sem. „Arctalan”, jellegtelen, műanyag írószerek, amelyek számomra nem közvetítenek minőséget. Ezért a mindennapi íróeszközök kapcsán is értékelem az esztétikumot, a letisztultságot, az eltérő anyagok használatát.

Zoli mintha kitalálta volna a gondolatomat: jó ritmussal nyúlt újra a „varázsdobozba”, és tett az asztalra néhány különleges modellt. Többek között pasztell(!) színekben pompázó, fém borítású EnerGel tollakat… Már nem is csodálkoztam, amikor kiderült: a fém borítású tollaknak is többféle verziója létezik.

A belépő színtű fém tollak (BL407) nyomógombosak és barázdált fogózónát kaptak. A legkirályabb a színválaszték: 10 féle csodaszép színben érhető el (a rozé aranyszín valami döbbenetesen jól sikerült!) Az arany tolltestszín esetében azért, hogy valóban aranyló hatást érjenek el minimális mennyiségben valódi aranyat is felhasználtak a színkeverés során.

Pentel BL407 – azért az a rozé arany verzió nagyon ott van!

Az EnerGel sorozat csúcsán három típusszám található: A BL2007 esetében a klipsz, a gyűrű és a tollvég ezüst, a BL2507 esetében matt fekete, míg a a BL2007-PD pasztell tolltestszínek esetében arany színű.  Ezek a tollak nem nyomógombosak, hanem csavaros mechanizmussal aktiválható bennük a tollhegy. A pasztell színekben is elérhető modellek szemet gyönyörködtetőek, egyszerűen vonzzák a tekintetet.

2023-ra a Pentel EnerGel az egyik legnagyobb darabszámban gyártott és értékesített rollertoll, köszönhetően a különleges tintaformulának, a számtalan tolltestnek és nem utolsósorban a termék kiváló teljesítményének és megbízhatóságának. A cég időről időre piacra dob limitált példányszámú modelleket és színeket is a rajongók nagy örömére.

Az EnerGel egy olyan tollcsalád, amely fantasztikus színekkel, kiváló minőséggel és megbízhatósággal örvendezteti meg az írás és a rajzolás szerelmeseit. A széles szín és modellválaszték pedig lehetővé teszi, hogy bárki megtalálja a számára ideális EnerGel tollat. Próbáld csak ki – hidd el, Neked is elnyeri a tetszésed!

Ha látni szeretnéd, mire képesek a Pentel termékei, feltétlenül látogasd meg a Brisign – kézzel írni menő! oldalát, ahol akár egy workshop keretében is megismerkedhetsz ezekkel a csodás színű íróeszközökkel!

Azt még elárulom, hogy Zoli „bűvös dobozában” lapult még néhány különlegesség a Pentel fantasztikus termékkínálatából.  De ez már egy másik történet 😊

 

Forrás:

Kiemelt kép: Bubán Melinda